ΑρχικήΑνακοινώσειςΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

- Advertisement -spot_img

Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ
τα νιάτα σέρνουνε χορό.
Της Επιστήμης τα παιδιά
και τραγουδάν τη Λευτεριά.
Εδώ της νιότης ο άξιος νους,
που χτίζει θέατρα, ναούς,
σκεδιάζει ιδέες και μηχανές
και δένει το αύριο με το χτες

 

Βασίλης Ρώτας, Εδώ Πολυτεχνείο…

 

Σε σύγκριση με τις άλλες εθνικές επετείους, η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια κατεξοχήν εορτή της της ενεργής, δυναμικής και ελπιδοφόρας νεότητας. Αυτής που δε στέκεται αδρανής απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης, βίας και καταστολής αλλά αντιστέκεται, προβάλλει τα ιδανικά της για να ανατρέψει το φασισμό και τον απολυταρχισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τιμούμε τη θυσία των νέων ανθρώπων που τόλμησαν, δεν δείλιασαν απέναντι στον αυταρχισμό της Χούντας ούτε στην καταστολή των τανκς και των ελεύθερων σκοπευτών.  Σήμερα περισσότερο από ποτέ η θυσία τους οδηγεί τη νέα γενιά μας ως παράδειγμα προς μίμηση τόσο για συλλογική τους δράση όσο και  το θάρρος τους να σταθούν απέναντι σε όσα την απειλούν. Και απειλές είναι πολλές και ιδιαίτερα ανησυχητικές για το μέλλον τους: η επελαύνουσα νεοναζιστική ιδεολογία, η ιδεολογία που εμπεριέχει το φασισμό, τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τη βία, το μίσος για τον εθνικό και το θρησκευτικό Άλλο.

Κάποιοι προσπαθούν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη το μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείου. Τους ενοχλεί η ιδέα της αμφισβήτησης, προτιμούν τα νέα παιδιά να είναι αφελή και υποταγμένα, πανέτοιμα για ένα βάρβαρο μέλλον απασχόλησης με όρους δουλοπαροικίας, χωρίς καμιά προοπτική σε μια ολιγαρχική κοινωνία. Τους ενοχλεί η πιθανότητα μέσα από τη νέα γενιά να ξεπηδήσουν εστίες αντίστασης απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία που αυτάρεσκα προβάλλεται ως η πρόταση για την οποία «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Αποτελεί χρέος όλων μας να αντισταθούμε στο σβήσιμο του βαθιού ιστορικού ίχνους που άφησαν οι φοιτητές και ο λαός μας το Νοέμβριο του 1973. Είναι η μοναδική επέτειος που ανήκει εξ ολοκλήρου στα παιδιά μας, στο μέλλον της πατρίδας μας. Και είναι ιερή αποστολή των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα του Πολυτεχνείου στους μαθητές τους, ερμηνεύοντας τη σημασία του στη σύγχρονη ζοφερή συγκυρία.

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img